Photos

 • Μαθαίνουμε παίζοντας
 • Οι χώροι μας
 • Εκδρομή Άλσος Βεΐκου
 • Εκδρομή Πάρκο Τρίτση
 • Χριστούγεννα 2017

Η Ορθογραφία…εύκολα!

28 Sep

Η Ορθογραφία…εύκολα!

Ένας από τους βασικότερους στόχους για τα παιδιά των πρώτων σχολικών τάξεων είναι η κατάκτηση της ορθογραφημένης γραφής. Στο σχολικό πλαίσιο, αυτό επιτυγχάνεται κυρίως με την καθημερινή αντιγραφή συγκεκριμένων κειμενικών αποσπασμάτων ή προτάσεων από σχολικά κείμενα, τα οποία περιέχουν λέξεις που σχετίζονται με το διδασκόμενο ορθογραφικό φαινόμενο.

Επίσης, η συμπλήρωση κενών με τα σωστά γράμματα είναι μία ακόμα δραστηριότητα που χρησιμοποιείται συχνά για την βελτίωση της ορθογραφίας. Η κατάκτηση της ορθογραφικής δεξιότητας έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα και ολοκληρώνεται σε διαφορετικά στάδια. Στην ουσία ο μαθητής καλείται να συνδυάσει και να εφαρμόσει φωνημικούς, μορφολογικούς και γραμματικούς κανόνες. Απώτερος στόχος είναι ο μαθητής να μπορεί να επικοινωνεί γραπτά με ορθό τρόπο. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αρκούν μερικά «άριστα» στο τετράδιο της ορθογραφίας για να θεωρηθεί πως ο μαθητής έχει κατακτήσει τους ορθογραφικούς κανόνες. Ο μαθητής πρέπει να είναι ικανός να ανταποκρίνεται όχι μόνο στην ορθογραφία «της ημέρας» αλλά και σε δραστηριότητα αυθόρμητης γραφής.

Υπάρχουν αρκετοί δημιουργικοί και ευχάριστοι τρόποι για να βοηθήσουμε τα παιδιά να μάθουν κανόνες ορθογραφίας…

 • Μια από τις πιο γνωστές μεθόδους διδασκαλίας της ορθογραφίας είναι η εικονογραφική μέθοδος. Υπάρχουν βιβλία που πωλούνται σε βιβλιοπωλεία και βασίζονται στην εικονογραφική μέθοδο. Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε καρτέλες, χρώματα, μαρκαδόρους και μία σχετική με την λέξη εικόνα και έτσι βοηθάμε το μαθητή να δημιουργήσει μνημονικό δεσμό ανάμεσα στη λέξη και την εικόνα.
 • Ένας άλλος αποδοτικός τρόπος, είναι η γενίκευση της ορθογραφίας της λέξης, μέσα από την εκμάθηση λέξεων που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Μπορούμε σε μεγάλο χαρτόνι να γράψουμε την «μητέρα» λέξη και έπειτα να φτιάξουμε ένα δέντρο με λέξεις που ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Με αυτό τον τρόπο το παιδί δεν αισθάνεται μετέωρο κάθε φορά που καλείται να γράψει μία άγνωστη λέξη αλλά έχει μάθει να σκέφτεται οικογένειες λέξεων και έτσι να εντοπίζει την σωστή ορθογραφία.
 • Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το παιχνίδι είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος εκμάθησης. Παιχνίδια ορθογραφίας, όπως κρεμάλα – όνομα ζώο πράγμα - κρυπτόλεξα, διευκολύνουν τον μαθητή να μάθει, διασκεδάζοντας.
 • Εναλλακτικά μπορούμε να παίξουμε ένα παιχνίδι ρόλων, που σίγουρα θα ενθουσιάσει τους μικρούς μαθητές. Οι μαθητές θα μπουν στη θέση του δάσκαλου (ή του γονέα), και να διορθώσουν οι ίδιοι είτε την δική τους ορθογραφία ή ακόμα και την ορθογραφία που θα γράψετε εσείς με επιτηδευμένα λάθη. Αν διαθέτετε πίνακα και κιμωλίες η διαδικασία θα γίνει πολύ πιο ευχάριστη.
 • Ένας ακόμα πιο δημιουργικός τρόπος, είναι εάν ξεχάσουμε για λίγο τετράδια και μολύβια και πιάσουμε την «μαγική άμμο», που θα μπορούσε να είναι αλεύρι ή πολύχρωμη άμμος για κατασκευές. Ρίχνουμε την «μαγική άμμο» σε ένα πιάτο και το παιδί με το δάχτυλο ή ένα καλαμάκι μπορεί να γράφει λεξούλες μαθαίνοντας με ευχάριστο τρόπο.
 • Τέλος, χρησιμοποιείστε το πρόγραμμα του word στον υπολογιστή. Μπορείτε να γράψετε αυτοσχέδια τραγουδάκια ή παραμύθια και ευτυχώς το word θα κάνει μόνο του όλη την δουλειά…..θα υπογραμμίσει τα λάθη τα οποία στην συνέχεια ο μαθητής θα τα διορθώσει και καλό είναι να αντιγράψει αρκετές φορές τις λέξεις με τα ορθογραφικά λάθη.

Καλό θα ήταν βέβαια, να θυμόμαστε, πως κάθε μαθητής έχει τις δικές του ανάγκες και τον δικό του ρυθμό μάθησης. Έτσι, μπορούμε να δοκιμάσουμε τους παραπάνω τρόπους και να δούμε ποιος θα ταιριάξει καλύτερα στο δικό μας παιδί. Αν ωστόσο, το παιδί μας αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην ορθογραφία που με την πάροδο του χρόνου γίνονται ακόμα πιο έντονες καλό είναι να ζητήσουμε την βοήθεια ενός ειδικού που θα εφαρμόσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διδασκαλίας την ορθογραφίας.

Σταυρούλα Κουντούρη

Φιλόλογος – Ειδική Παιδαγωγός

Εγγραφείτε στο Newsletter μας!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα & εκδηλώσεις μας.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ημερολόγιο Εκδηλώσεων

« December 2019 »
Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31