Παρακάτω παρουσιάζονται δραστηριότητες τις οποίες γονείς και εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να διευκολύνουν τα παιδιά να μάθουν τα γράμματα με ευχάριστο τρόπο.
Αρχικά, πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει την συνεργασία του παιδιού. Δεν πιέζουμε καταστάσεις. Όταν το παιδί έχει καλή διάθεση και θέλει να συνεργαστεί μαζί μας τότε είναι η κατάλληλη ευκαιρία για μάθηση!!!
Στόχος μας είναι το παιδί να μάθει με ένα διασκεδαστικό τρόπο
- Δοκιμάστε να σχεδιάσετε γράμματα ή συλλαβές σε διάφορες επιφάνειες με διαφορετικές υφές (αφρός, άμμος). Το παιδί με το δάχτυλό του γράφει πάνω στον αφρό ή στην άμμο τα γράμματα που του υπαγορεύουμε ή τα βλέπει σε κάποιο χαρτί γραμμένα.
- Ζητήστε του να σχηματίσει με το σώμα του κάποιο συγκεκριμένο γράμμα ή να συνεργαστεί και με κάποιον άλλον για να το σχηματίσουν με τα σώματά τους.
- Δώστε του να χρωματίσει τα γράμματα που εσείς έχετε σχηματίσει σε ένα χαρτόνι υπενθυμίζοντάς του να παραμένει μέσα στο περίγραμμα.
- Πείτε του να σχηματίσει στον αέρα με τον δείκτη του το γράμμα που του ζητάτε.
- Σχηματίστε ένα γράμμα στην πλάτη του και αφού τοποθετήσετε ορισμένα γράμματα πάνω στο τραπέζι ζητήστε του να σας δείξει ποιό πιστεύει ότι του σχηματίσατε.
- Δώστε του πλαστικά γράμματα και ζητήστε του να σας πει κάθε φορά ποιό γράμμα είναι ψηλαφίζοντάς το. Τα μάτια του θα πρέπει να είναι κλειστά.
- Βάλτε του να ξεπατικώσει γράμματα, λέξεις ή προτάσεις από τα αγαπημένα του βιβλία (χρησιμοποιήστε ρυζόχαρτο).
- Ενθαρρύνετέ το να κρατάει ημερολόγιο. Αγοράστε ένα όμορφο τετράδιο, που θα το επιλέξει το παιδί, και ξεκινήστε μαζί να γράφετε μια – δυο σειρές για κάθε μέρα.
- Υπαγορεύστε του την λίστα για το super market.
- Δείξτε του διάφορα είδη γραφής, όπως ποιήματα, άρθρα, διηγήματα. Προσπαθήστε να εξηγήσετε τον σκοπό που έχει το κάθε είδος.
- Δώστε προγραφικές και γραφοκινητικές ασκήσεις, όπως να ακολουθήσει τελείες ή διακεκομμένες γραμμές για να σχεδιαστούν συλλαβές ή γράμματα, να βγει από λαβύρινθο χωρίς να ακουμπήσει τις γραμμές ή να βγει έξω από το περίγραμμα. Άλλες δραστηριότητες είναι τα σταυρόλεξα και τα κρυπτόλεξα. Υπάρχει άφθονο υλικό στα διαδίκτυο αλλά και εκπαιδευτικά βιβλία που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα.
- Δοκιμάστε διάφορα μολύβια μέχρι να βρείτε αυτό που ταιριάζει στο παιδί.
- Εκτυπώστε από το διαδίκτυο τις αγαπημένες του φιγούρες και κρύψτε μέσα σε αυτές διάφορα γράμματα. Έπειτα ζητήστε από το παιδί να τα εντοπίσει, να τα ονομάσει και να τα αντιγράψει.
- Καθίστε σε κάποιο δωμάτιο του σπιτιού, κοιτάξτε τα αντικείμενα που βρίσκονται τριγύρω και χρησιμοποιήστε τα πλαστικά γράμματα για να δείξετε το πρώτο γράμμα από το οποίο ξεκινά κάθε αντικείμενο.
- Τοποθετήστε τα πλαστικά γράμματα σε ένα σακουλάκι και διαδοχικά εσείς και το παιδί τραβήξτε ένα γράμμα και ονομάστε ένα αντικείμενο που ξεκινάει από αυτό το γράμμα.
- Τέλος, ρωτήστε το παιδί να σας πει ποια γράμματα το δυσκολεύουν περισσότερο. Γι’ αυτά τα γράμματα φτιάξτε μία φανταστική ιστορία ώστε να γίνουν πιο «φιλικά» στο παιδί