tha-foitisei-ksana-stin-1i-dimotikou

Επαναφοίτηση στην Πρώτη Δημοτικού: «Τι λέω στο παιδί μου;»

Ολοκληρώνοντας την φοίτηση στην Πρώτη Δημοτικού δεν είναι εγγυημένη η μετάβαση στην Δευτέρα Δημοτικού για όλα τα παιδιά.

Υπάρχουν παιδιά που δεν καταφέρνουν να κατακτήσουν το αναμενόμενο για την πρώτη Δημοτικού γνωστικό επίπεδο και συνήθως οι εκπαιδευτικοί και οι υπόλοιποι ειδικοί προτείνουν επαναφοίτηση στην πρώτη τάξη. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το παιδί που κρίνεται απαραίτητο να επαναλάβει την Πρώτη Δημοτικού είναι το ίδιο παιδί που θα το ωφελούσε η επανάληψη του νηπιαγωγείου. Η σχολική ετοιμότητα παίζει σημαντικό ρόλο για την μετάβαση του παιδιού από την μία σχολική βαθμίδα στην άλλη. Μιλώντας για σχολική ετοιμότητα αναφερόμαστε όχι μόνο στο νοητικό δυναμικό του παιδιού αλλά και στο επίπεδο ωριμότητάς του. Ένα παιδί με δυσκολία συγκέντρωσης, που υστερεί σε κοινωνικές δεξιότητες ή παρουσιάζει ελλείμματα στο λόγο, στη λεπτή ή αδρή κίνηση είναι πολύ πιθανό να δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Πρώτης Δημοτικού.

Πώς εξηγώ στο παιδί μου ότι θα επαναλάβει την Πρώτη Δημοτικού:

Αρχικά είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι το παιδί εισπράττει ό,τι αισθανόμαστε. Αν είμαστε σίγουροι πως η επαναφοίτηση θα είναι προς όφελός του αυτό ακριβώς θα εισπράξει και το παιδί. Επίσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αποκρύψουμε από το παιδί ότι θα επαναλάβει την Πρώτη Δημοτικού. Όσο πιο νωρίς μάθει την αλήθεια τόσο πιο εύκολο θα είναι να την διαχειριστεί και να την αποδεχτεί.

Ξεκινήστε την συζήτηση λέγοντας στο παιδί πόσο χαρούμενοι είστε που μεγάλωσε και πλέον μπορείτε να συζητάτε μαζί του και όχι μόνο να παίζετε. Τονίστε τις επιτυχίες και τις δυνατότητές του!!!

Για παράδειγμα, μιλήστε του για το πόσο καλός είναι στο μπάσκετ, πόσο ωραία γράμματα κάνει, πόσο ωραία διαβάζει ή πόσο περήφανοι είστε για τον ρόλο του στην σχολική γιορτή. Έπειτα εξηγήστε του πόσο θα τον βοηθήσει να φοιτήσει ξανά στην Πρώτη Δημοτικού γιατί έτσι θα ξεπεράσει τις όποιες δυσκολίες έχει στην γλώσσα και στα μαθηματικά. Ως αποτέλεσμα θα αισθανθεί πιο χαρούμενο αφού θα πάψει πλέον να δυσκολεύεται. Οι γονείς πάντα να θυμούνται πως όσο πιο αποφασισμένοι είναι οι ίδιοι για την επιλογή τους τόσο πιο εύκολα θα την αποδεχτεί και το παιδί.

Τέλος, καλό θα ήταν η επαναφοίτηση να γίνει σε κάποιο άλλο Δημοτικό Σχολείο. Έτσι θα αποφευχθούν τυχόν πειράγματα από συμμαθητές που ενδεχομένως να επηρεάσουν την αυτοπεποίθηση του παιδιού. Επιπλέον η φοίτηση σε ένα καινούριο σχολείο θα δώσει συνολικά την αίσθηση μίας νέας αρχής στο παιδί

Σας αρεσε αυτο το Αρθρο;

Κοινοποιήστε στο Facebook
Κοινοποιήστε στο Twitter
Κοινοποιήστε στο Linkedin
Κοινοποιήστε στο Pinterest
Picture of Έλλη-Μαρία Βουτσινά

Έλλη-Μαρία Βουτσινά

Ειδική Παιδαγωγός (MSc Παιδοψυχολογίας)