«Γιατί πρέπει να αρχίσουν τα σχολεία;»
Πρόκειται για μία ερώτηση που οι γονείς ακούν πολύ συχνά αμέσως μετά το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών.
Το τέλος του καλοκαιριού σηματοδοτεί και το τέλος μίας περιόδου χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς για τα παιδιά. Οι βουτιές στην θάλασσα, τα παιχνίδια στην άμμο και οι απογευματινές βόλτες θα δώσουν σιγά σιγά την θέση τους στο πρωινό ξύπνημα, στο προαύλιο και στα μαθήματα. Είναι λογικό λοιπόν, αυτή η μετάβαση να προκαλεί άγχος και στρες στους μαθητές, όλων των ηλικιών
Παρακάτω, θα παρουσιάσουμε κάποιες δραστηριότητες στις οποίες γονείς και παιδιά (ηλικίας 6 έως 11 ετών), μπορούν να εμπλακούν ώστε να διευκολυνθεί η μετάβαση στο καθημερινό σχολικό πρόγραμμα.
- Αρχικά, είναι πολύ σημαντικό να ακούσετε αυτό που έχει να σας πει το παιδί σας και να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά του. Είναι λογικό τα παιδιά να νοιώθουν στενοχώρια και άγχος λίγο πριν αρχίσουν τα σχολεία και είναι σημαντικό να δείξουμε σε αυτά ότι τα καταλαβαίνουμε και ότι είμαστε δίπλα τους για να τα βοηθήσουμε. Εξηγήστε στο παιδί πως είναι λογικό να έχει αρνητικά συναισθήματα και δεν χρειάζεται να νιώθει άσχημα για αυτά. Άλλωστε και εμείς όταν ήμασταν στην ηλικία τους, τα ίδια συναισθήματα βιώναμε λίγο πριν την έναρξη του σχολικού έτους. Γενικότερα, μην διστάσετε να συζητήσετε με τα παιδιά τους φόβους και τις ανασφάλειές τους που σχετίζονται με το σχολείο. Είναι όμως σημαντικό, να βοηθήσετε τα παιδιά να ανασύρουν και θετικές μνήμες από το σχολείο. Για παράδειγμα, θυμίστε τους πόσο όμορφα περνούν στο προαύλιο με τους φίλους τους, στις σχολικές εκδρομές και στα αποκριάτικα πάρτι που γίνονται στο σχολείο. Οι θετικές εμπειρίες, θα βοηθήσουν αρκετά τα παιδιά στην προσαρμογή.
- Διαβάστε παραμύθια στα παιδιά, με θέμα την επιστροφή στο σχολείο ή ακόμα καλύτερα, αφηγηθείτε τους ένα δικό σας παραμύθι. Εσείς γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από όλους! Γνωρίζετε τί του αρέσει, τα ενδιαφέροντά του, τους φόβους και μπορείτε όλα αυτά να τα εντάξετε σ’ ένα παραμύθι δικής σας επινόησης. Ένα δικό σας παραμύθι, θα κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον του παιδιού.
- Παίξτε με τα παιδιά σας «Σχολείο». Γίνετε ο μαθητής ή η Δασκάλα και δώστε του την δυνατότητα να επιλέξει τον δικό του ρόλο. Επίσης, μπορείτε να παίξετε κουκλοθέατρο με θέμα «Το σχολείο». Το παιχνίδι παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς του επιτρέπει να εκφράζει τα συναισθήματα, τους φόβους αλλά και το βοηθάει να μάθει τον εαυτό του και τους άλλους.
- Τα ψώνια!!! Η πιο ευχάριστη δραστηριότητα για τα παιδιά λίγο πριν την έναρξη των σχολείων. Αφήστε τα παιδιά να διαλέξουν τα σχολικά τους είδη. Μπορείτε επίσης, να συνδυάστε την επίσκεψη στα μαγαζιά με κάποια βόλτα στο πάρκο, στο σινεμά/θέατρο κτλ.
- Αρχίστε να τροποποιείτε ελαφρώς το καθημερινό πρόγραμμα του παιδιού. Ξυπνήστε το όλο και πιο νωρίς και αντίστοιχα το βράδυ, αρχίστε να μειώνεται σταδιακά την ώρα προσέλευσης του μικρού σας στο κρεβάτι κατά 15-30 λεπτά. Περιορίστε ακόμα τον ελεύθερό του χρόνο στην τηλεόραση ή στον υπολογιστή και παροτρύνετε την ανάγνωση εξωσχολικών βιβλίων και παραμυθιών.Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να αγοράσετε κάποιο βιβλίο με επαναληπτικές ασκήσεις, για να προετοιμαστεί το παιδί για την επόμενη χρονιά.
Σε αυτή την μεταβατική περίοδο για την ζωή του παιδιού προσπαθήστε να διατηρήσετε μία αισιόδοξη προσέγγιση που θα φέρει ενθουσιασμό στο παιδί για την νέα σχολική του χρονιά.