Ψυχολογική Υποστήριξη

Είναι αρκετά συνηθισμένο κατά την διάρκεια της ανάπτυξης τους, τα παιδία να παρουσιάζουν προβλήματα στην συμπεριφορά τους ή στην διαχείριση των συναισθημάτων τους. Είναι πιθανό τέτοιου είδους προβλήματα να είναι παροδικά. Αν όμως επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τότε μπορεί να χρειαστεί η βοήθεια ενός παιδοψυχολόγου ή ειδικού ψυχικής υγείας.

Ο παιδοψυχολόγος καλείται να διαχειριστεί δυσκολίες παιδιών και εφήβων μέχρι την ηλικία των 18 ετών.

Στόχος του παιδοψυχολόγου είναι η δημιουργίας μίας σχέσης εμπιστοσύνης με το παιδί που θα βασίζεται στην αποδοχή και την σταθερότητα. Στα πλαίσια μίας τέτοιας σχέσης το παιδί θα μπορέσει να εκφράσει τα συναισθήματά του, τους φόβους και τις ανησυχίες του.

  • glasses Ο παιδοψυχολόγος είναι ο κατάλληλος ειδικός για να βοηθήσει το παιδί και την οικογένεια να ξεπεράσουν τις δυσκολίες που συναντούν.
  • Συγκεκριμένα ανταποκρίνεται σε προβλήματα συμπεριφοράς (ζήλια, ιδιοτροπίες, επιθετικότητα κτλ), δυσκολίες στην διαχείριση των συναισθημάτων, φοβίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση, γενικευμένο άγχος, διαταραχές σίτισης (βουλιμία- ανορεξία), προβλήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη (διαταραχή αυτισμού φάσματος) ή με την ύπαρξη μαθησιακών δυσκολιών.
  • Ο παιδοψυχολόγος ασχολείται επίσης και με τα ζητήματα που προκύπτουν εξαιτίας γεγονότων που διαταράσσουν την οικογενειακή και σχολική ζωή του παιδιού. Για παράδειγμα απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μακροχρόνια ασθένεια στην οικογένεια, διαζύγιο, αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος κτλ.
bullet-paper

Στην Ενθάρρυνση ο παιδοψυχολόγος διαθέτει καίριο ρόλο καθώς δεν προσφέρει συμβουλευτική μόνο στους γονείς και τα παιδιά αλλά και στους υπόλοιπους θεραπευτές του κέντρου μας. Η συνεργασία μεταξύ των θεραπευτών είναι ιδιαίτερα σημαντική για την επιτυχή υλοποίηση των θεραπευτικών προγραμμάτων.